poniedziałek, 21 listopada 2016

Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki)



 Lubicie fasolkę po bretońsku?
"Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej?" (Wikipedia)
Mi czasami brakuje chęci lub czasu na moczenie fasoli, dlatego tą potrawę często przyrządzam z warzyw konserwowych.
Taka fasolka również jest pyszna - ale o wieleee szybsza w przygotowaniu!
Polecam!

 2 puszki fasolki
100g wędzonego boczku
100-150g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej)
  1 cebula (duża)
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
koncentrat pomidorowy (wg gustu)
1-2 łyżki majeranku
ostra papryka w proszku (u mnie nitki chilli - Ale Raj)
olej
sól, pieprz
Opcjonalnie:
cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki

 Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę.
Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, listkami laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę.
Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować.
 
Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła.
Można też użyć gotowej mieszanki przypraw, np. takiej - klik.
Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej "pomidorowy".
Proporcje mięsa również zależą do indywidualnego gustu.