środa, 2 listopada 2016

Banan w cieście kukurydziano-kokosowym (bez glutenu)




 Szukacie pysznego, smacznego i FIT deseru, bądź przekąski?
Dobrze trafiliście, bo taki banan świetnie nadaje się także na zdrowe śniadanie.
Smakuje rewelacyjnie, a jego słodycz, przełamana sokiem z limonki - idealnie komponuje się z ciastem kukurydziano-kokosowym!
Podaję go na różne sposoby - jako deser najczęściej z bitą śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki, a tym razem raz z kremem waniliowym-limonkowym i kwaskowatą żurawiną liofilizowaną.
Polecam!
Spróbujecie?

1 banan (średni)
sok z limonki
Ciasto:
1 jajko
1-2 łyżki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do obtoczenia
2 łyżki masła do smażenia

Obranego banana należy pokroić w plasterki, a następnie delikatnie skropić sokiem z limonki.
W miseczce wymieszać jajko z mąką kukurydzianą (powinno być dość gęste).
Każdy kawałek banana dokładnie obtoczyć w cieście i kolejno w wiórkach kokosowych.
Smażyć z obu stron - na rozgrzanym maśle.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu - wg własnych upodobań.