sobota, 1 października 2016

Wafle ryżowe w jajku z żółtym serem (tosty, placuszki)





Przyznam, że do dziś często robię tosty w jajku i nawet specjalnie kupuję do tego chleb.
Przerabiałam już wiele wersji: smażone, pieczone, z serem, z przyprawami...
Oj, różności...
Tym razem użyłam... wafli ryżowych.
Tak, wafli!
I moim zdaniem to przepyszny pomysł.
Musiałam szybko robić fotki, bo każdy podbierał mi je prosto z patelni.
Efektem tego był smażenie kolejnej porcji.
Na ciepło są rewelacyjne, choć ja kilka skończyłam wieczorem i dla mnie też fajnie smakowały.
Najlepsze są wafle grube, ponieważ będą chrupiące, natomiast cieńsze staną się lekko miękkie.
W każdym bądź razie - każda wersja jest smakowita!

11 wafli ryżowych (u mnie o średniej grubości - Lestello)
Do panierowania:
2 jajka 
1-2 łyżki mleka (opcjonalnie)
papryka słodka
sól, pieprz
Do smażenia:
olej lub masło
Dodatkowo:
żółty ser

Każdy wafel dokładnie i obustronnie obtoczyć w jajkach roztrzepanych z mlekiem oraz przyprawami.
Wafle układać na patelni z rozgrzanym olejem/masłem i smażyć z każdej strony - do momentu delikatnego zarumienienia się.
Po przełożeniu na drugą stronę każdą porcję posypać żółtym serem.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i od razu podawać.