niedziela, 30 października 2016

Szarlotka z kukurydzianym wierzchem (i nutą limonki)







 Wiem, że dla wielbicieli szarlotek - jej ulepszanie jest zbędne, ale taka wersja jest przeeepyszna!
Słodki wierzch z płatków kukurydzianych - z dodatkiem śmietany sprawił, że ciasto zyskało wyjątkowego charakteru.
Całość jest niezwykle smaczna, puszysta i cudownie pachnąca.
Żałuję jedynie, że upiekłam taką małą blaszkę, bo wystarczyła zaledwie na niecałe 2 dni...
Radzę Wam - podwójcie proporcje składników!
Pooolecam!

 (Tortownica o średnicy 16 cm)
Ciasto:
50g margaryny
130g cukru
2 jajka
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Dodatkowo:
2 jabłka (średnie)
sok z 1/3 limonki (można użyć cytryny)
skórka z 1/3-1/2 limonki
Wierzch:
 35g margaryny
50g cukru
3 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
60g płatków kukurydzianych (u mnie Pełne Ziarno - Lubella)

Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub plasterki, a następnie wymieszać z sokiem i startą skórką limonki.
Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem i mieszając - stopniowo (na przemian) z jajkami i mieszanką mąk.
(Powstała masa powinna być dość luźna i lepka.)
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu rozłożyć jabłka.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotować masę kukurydzianą.
(Najlepiej bezpośrednio przed użyciem.)
 Margarynę z cukrem i śmietaną -  umieścić w niewielkim garnuszku i podgrzewać do momentu dokładnego połączenia się składników.
 Masę wymieszać z płatkami kukurydzianymi i delikatnie przełożyć na podpieczone ciasto.
Piec dodatkowe 15-25 minut.
 Szarlotkę najlepiej kroić po ostudzeniu.


Inspiracja z blogu: Przy kubku kawy - z moimi modyfikacjami.

Szarlotka to ciasto z akcji "Jesienne wypieki", w której udział wzięły:

Małgosia - Marcepanowy Kącik
Dorota - Esmeralda ze smakiem
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Joasia - Grunt to przepis
Magdalena - Słodkie okruszki