piątek, 21 października 2016

Kurczak z pastą Tom Yum, bazylią azjatycką i makaronem ryżowym






 Przepis autorski (mój).
Lubicie azjatyckie dania?
Nie ważne, bo tak przygotowany kurczak posmakuje każdemu.
Wystarczy kilka odpowiednich dodatków i mamy pyszny obiad, którego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.
Ten rodzaj kuchni był dla mnie obojętny, ale przyznam, że od teraz baaardzo ją polubiłam.
Charakterystyczne przyprawy sprawiają cuda! 
Kurczak wyszedł na sposób tajski - lekko pikantny, odrobinę kwaśny i mooocno aromatyczny.
(Możecie doprawić bardziej na ostro.)
Koniecznie spróbujcie!

(2-3 porcje)
1 pierś z kurczaka (podwójna)
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki w proszku (płaska)
1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej)
Dodatkowo:
1 cebula duża
100-150 ml wody
2 łyżeczki pasty Tom Yum
curry
sól pieprz 
Ponadto:
olej do smażenia (polecam sezamowy lub kokosowy, ale może być dowolny)

Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i umieścić w misce.
Dodać sos sojowy i obie papryki.
Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki - minimum na 1 h.
(Ja pozostawiłam na całą noc.)
Po tym czasie cebulę pokroić w cienkie piórka i przełożyć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem.
Smażyć (mieszając) do momentu - aż się zeszkli.
Następnie cebulę lekko posolić, podlać odrobiną wody i dusić (pod przykryciem) - do miękkości.
Płyn musi całkowicie odparować.
Wtedy należy dodać kurczaka i pastę Tom Yum.
Całość smażyć przez 5-7 minut i doprawić do smaku (curry, bazylią, solą i pieprzem).
W międzyczasie ugotować makaron - wg przepisu z opakowania.
Po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą - makaron przełożyć do zawartości patelni.
Danie wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.