sobota, 8 października 2016

Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami








Rogaliki są pyszne, takie delikatne i bardzo proste w przygotowaniu.
 Robi się je naprawę szybko!
Możecie użyć dowolnego nadzienia i udekorować lukrem, czekoladą lub tak jak ja - cukrem pudrem.
Polecam!

 (około 30 małych rogalików)
 250g mąki pszennej
75 ml śmietany 18%
75g masła
 1 jajko
 1 łyżka cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik)
 1 łyżka cukru
Nadzienie:
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
cukier puder

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce - przez około 1 godzinę.
(Można też zostawić na całą nic.)
Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować - na kształt okręgu.
(Ja je normalnie rozwałkowywałam i za pomocą miski o średnicy około 18,5 cm wykrawałam koła.)
Każdy okręg podzielić (nożem) na około 6 trójkącików.
Na brzegu (szerszym) każdego kawałka ułożyć odrobinę powideł.
Całość delikatnie zwinąć i uformować niewielkie rogaliki.
Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
(Przeważnie umieszczam rogaliki w misce z cukrem, zamykam pokrywkę i delikatnie potrzącham. Wtedy puder rozprowadza się równomiernie.)