środa, 12 października 2016

Kotlety mielone z ryżem (półmięsne)



Uwielbiam takie kotlety, ponieważ są miękkie i delikatne w smaku.
Może nie są niskokaloryczne, ale na pewno o wiele lżejsze od tych tradycyjnych.
Zresztą sami spróbujcie!
Polecam!

(około 18 sztuk)
700g mięsa mielonego
300g ryżu (waga ugotowanego)
2 jajka
1 cebula (duża)
1 łyżka majeranku
papryka słodka 
sol, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenia.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju.
W misce umieścić mięso, ryż, cebulę oraz jajka.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i umieścić na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
Smażyć z obu stron - na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.