piątek, 21 października 2016

Galaretka/sos z czarnej porzeczki


Przepis został zaczerpnięty ze starych, rodzinnych zapisków i do dziś odnawiam go z wielką chęcią!
Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty.
Polecam!

1 litr soku z czarnej porzeczki
60 dag cukru

Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka.
Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody na 1 kg porzeczek i rozgotować.
Następnie gorące przełożyć na sito, przetrzeć i odcedzić sok.
Otrzymany przecier zważyć/zmierzyć i podgotować 5-8 minut.
Dodać odpowiednią ilość cukru i gotować przez kolejne kilka minut - aż masa odrobinę zgęstnieje.
Gorącą galaretkę natychmiast przelać do słoików i dokładnie uszczelnić.