piątek, 28 października 2016

Deser z domową galaretką winogronową


Przepis autorski (mój).
 Deser jest niezwykle prosty, a jednocześnie smakuje... rewelacyjnie.
Galaretkę winogronową zrobiłam samodzielnie, a dla efektu wizualnego użyłam też gotowej - agrestowej.
Wy możecie poprzestać wyłącznie na domowej.
Zapewniam, że żadne sklepowe produkty nie dorównają tym zrobionym w domu.
Koooniecznie spróbujcie!

(około 3 porcje)
Galaretka winogronowa:
 400-500g ciemnych winogron (mogą być jasne)
4 łyżki cukru (wg smaku)
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1/2 opakowania galaretki agrestowej + 200 ml wody
150 ml śmietanki 22-36%
1 łyżka cukru
winogron (do dekoracji)

  Winogron umyć, oddzielić od łodyżek i umieścić w małym garnuszku.
Owoce lekko podusić, dodać cukier i mieszając - podgrzać do momentu aż staną się miękkie.
Całość przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek), wymieszać z uprzednio rozpuszczoną żelatyną (w niewielkiej ilości gorącej wody) i przelać do pucharków/miseczek/itp.
Galaretki wstawić do lodówki.
Po stężeniu zalać przygotowaną galaretką agrestową.
Przed podaniem przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę (można użyć śmietany 22% + śmietanfix) z cukrem ubić na sztywno, a następnie umieścić na galaretkach.
Gotowy deser udekorować winogronem.


Uwaga!
la wszystkich czytelników specjalna zniżka na zakupy w internetowym sklepie Dajar.
Wpisując hasło: ZDROWE-GOTOWANIE otrzymacie 10% rabatu.

http://sklep.dajar.pl/ambition