poniedziałek, 17 października 2016

Ciastka czekoladowo-kokosowe z białą czekoladą








Przepis autorski (mój).
Ciasteczka smakują rewelacyjnie i już podczas pieczenia kuszą swoim przyjemnym zapachem.
Są chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie w środku.
Ledwo udało mi się schować na następny dzień i przyznam, że były jeszcze smaczniejsze niż w dniu pieczenia - takie bardziej kruche.
Ich słodycz możecie regulować za pomocą cukru i białej czekolady.
Moje ciastka były dość słodkie i użyłam cukru kokosowego, który charakteryzuje się m.in. niskim IG.
Spróbujecie?

(19-20 sztuk)
150g masła/margaryny (preferuję masło)
150g cukru kokosowego (może być zwykły lub trzcinowy)
150g mąki pszennej
50g wiórek kokosowych
20g kakao lub 30g karobu (u mnie karob)
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
Dodatkowo:
50g białej czekolady (u mnie idealna do zapiekania z Cukietrii)
Ponadto:
wiórki kokosowe o obtaczania

 Masło z cukrem i solą utrzeć do puszystości.
Dodać jajko i po wymieszaniu stopniowo wsypywać mąkę kakao/karob, proszek do pieczenia oraz sodę.
Na końcu masę połączyć z wiórkami kokosowymi i posiekaną czekoladą.
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
(Jeśli ciasto mocno się lepi, należy schłodzić je w lodówce.)
Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach i ułożyć (zachowując z 2 cm odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-13 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być delikatnie zarumienione i miękkie w środku. Należy uważać, aby wiórki się nie przypaliły. Jeśli ciasteczka są pieczone w kilku partiach - to surowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.)
Gotowe ciastka ostudzić na kratce i przełożyć do szczelnie zamykającego się pojemnika.