niedziela, 2 października 2016

Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami



Przepis autorski (mój).
 Miałam ochotę na sałatkę z kurczakiem i chrupiącymi nasionami dyni oraz słonecznika.
Po przeglądzie lodówki i pod wpływem chwili powstała właśnie taka pyszność.
Razem z rodziną zjedliśmy ją momentalnie, a mama pytała skąd miałam przepis.
Wszystkie składniki to idealna kompozycja smakowa, którą jeszcze nie raz powtórzę!
Polecam!

1 pierś z kurczaka (podwójna; mała)
3 jajka
1 papryka czerwona (średnia)
 2 garście fasolki szparagowej
 2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki pestek dyni (prażonych)
2 łyżki pestek słonecznika (prażonych)
curry
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
2-3 łyżki majonezu
Grzanki:
3 kromki pieczywa

Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Mięso wymieszać z przyprawami (curry, papryką, solą i pieprzem), a następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
(Powinno być zarumienione.)
Następnie kurczaka odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do większej miski.
Na tej samej patelni przygotować grzanki.
Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie pozostałego (po kurczaku) oleju.
(Na małym ogniu, aby grzanki były złote i wysuszone.)
W międzyczasie ugotować fasolkę (w osolonej wodzie; al dente) oraz jajka - na twardo.
Fasolkę pokroić na 3-4 części, a jajka z papryką w drobną kostkę.
Wszystkie składniki dodać do kurczaka i połączyć ze szczypiorem oraz majonezem.
Sałatkę doprawić do smaku i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem (*) wymieszać z pestkami i posypać grzankami.

(*) Jeśli wcześniej dodamy pestki - staną się miękkie i nie będą chrupiące.
(Chyba, że ktoś takie lubi.)
Nasiona powinny być uprażone.