czwartek, 27 października 2016

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki)





Uwielbiacie jagodzianki?
Niestety, w tym roku nie zaopatrzyłam się w mrożone jagody, więc w moich bułeczkach znalazło się gotowe nadzienie jagodowe.
Jest rewelacyjne, przepyyyszne i sprawia, że podczas pieczenia bułki wcale nie pękają.
Smak i zapach jagód roznosił się po całej kuchni, a nawet i domu...
Przyznam, że na drugi dzień cały wypiek odszedł w zapomnienie.
Cóż, za kilka dni czeka mnie powtórka, a niby te 16 sztuk miało być za wiele...
Ps. Jeśli macie świeże jagody - nic nie stoi na przeszkodzie, abyście ich użyli.
Tak czy inaczej - koniecznie spróbujcie!
(Inspiracja na ciasto pochodzi z blogu: Moje Wypieki.)

(16 sztuk)
500g mąki pszennej (polecam typ 550)
14-15g świeżych drożdży (lub 7g suszonych) (*)
1 szczypta soli
250 ml mleka
1 jajko
80g roztopionego masła lub 60 ml oleju  (u mnie olej słonecznikowy)
110g cukru
8g cukru waniliowego
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (u mnie woda i sok)

Przygotować rozczyn.
 Pokruszone drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut.
Po tym czasie w misce połączyć mąkę, oba cukry i sól.
W składnikach sypkich zrobić "dołek", w który należy wlać drożdże i resztę mleka.
 Całość dokładnie wyrobić - stopniowo dolewając masło lub olej.
Masa powinna posiadać gładką i elastyczną konsystencję (idealnie odchodzącą od dłoni).
 Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1,5 h (**).
(Powinno podwoić swoją objętość.)
 Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części (po około 60g każda).
Z każdej części uformować okrągłe kuleczki, a następnie płaskie placuszki.
Na środku każdego z nich położyć po 1 łyżce nadzienia jagodowego i wszystkie dokładnie zlepić - tak jak pierogi.
 Bułeczkom nadać owalny kształt i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Tak poukładane ponownie przykryć szmatką i odstawić na 30-40 minut - do kolejnego wyrośnięcia.
Jagodzianki - przed pieczeniem posmarować mlekiem (aby były rumiane), po czym wstawić do ciepłego piekarnika (ale nie mocno rozgrzanego.)
Piec 18-20 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posmarować lukrem.
Lukier.
Cukier puder energicznie rozmieszać z dodatkiem wody lub/i sokiem cytrynowym.

(*) Używając suchych drożdży - należy je wymieszać z mąką i od razu dodać do reszty składników.
(**) Ciasto można odstawić na 12 h o lodówki - np. przygotować je wieczorem, a rano uformować i upiec bułeczki.