niedziela, 2 października 2016

Bezglutenowe ciasteczka jaglano-kukurydziane z czekoladą (na oleju kokosowym)





Przepis autorski (mój).
Ciasteczka smakują rewelacyjnie - są takie kruche i delikatne w smaku.
Już podczas pieczeniu kuszą swoim niesamowitym zapachem!
Płatki jaglane, mąka kukurydziane, olej kokosowy i czekolada - to doskonałe połączenie, które jest wyczuwalne i idealnie skomponowane.
Ciastka nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków.
 (Osoby unikające cukru powinny użyć czekolady gorzkiej/deserowej.)
Koniecznie sami spróbujcie, a zapewniam, że bardzo Wam posmakują!

(13-14 sztuk)
100g oleju kokosowego
60g cukru (u mnie ksylitol)
1 jajko
Dodatkowo:
30g czekolady (u mnie gorzka oraz mikro kropla truskawkowa)

 W misce umieścić płatki, mąkę i cukier.
Całość zalać rozpuszczonym olejem kokosowym, wymieszać i połączyć z jajkiem.
(Powinna powstać jednolita konsystencja.)
Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę.
Z ciasta formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w 180 stopniach.
(Ciasteczka powinny być lekko zarumienione.)


Większość produktów do ciasteczek możecie nabyć tu: (klik w logo)

https://e-sloneczko.com/