czwartek, 6 października 2016

Babeczki czekoladowo-kawowe z ziaren ekspandowanych z orzechami i czekoladą (bez mąki i tłuszczu)







Przepis autorski (mój).
Babeczki są przepyszne, lekkie i takie... chrupiące.
 Czekolada wręcz rozpływa się w ustach, a orzechy i nuta kawy - nadają cudownego aromatu i niepowtarzalnych doznań smakowych.
Możecie użyć dowolnych ziaren ekspandowanych i to od Was zależy, czy otrzymacie wersję bezglutenową, czy też nie. 
Ja wykorzystałam stare zapasy orkiszu i dodała moje nowości od Lestello.
Polecam!

(około 9 sztuk) (*)
2 jajka
5 łyżek cukru (płaskich)
 50g orzechów włoskich
50g czekolady (u mnie mleczna)
50g ziaren ekspandowanych (u mnie orkisz i gryka - Lestello)
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy naturalnej
Wierzch:
30g czekolady (u mnie gorzka)
1 łyżka mleka
30g orzechów włoskich

Jajka z cukrem ubić na bardzo puszystą i białą masę.
Następnie dodać kakao, kawę i po wymieszaniu ziarna ekspandowane.
Całość delikatnie wymieszać (łyżką) tak, aby każde ziarenko było dokładnie oblepione ciastem jajecznym.
Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę i orzechy.
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (prawie całe; babeczki podczas pieczenia odrobinę urosną) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciastka ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
(Inaczej środek może odrobinkę opaść.)
Po tym czasie każdą babeczkę posmarować roztopioną (z dodatkiem mleka) czekoladą oraz udekorować kawałkami orzechów.
(Dodatkowo ułożyłam po ziarenku kawy.) 

(*) Z podanego przepisu można upiec batoniki. Wtedy masą należy wypełnić płaską blachę i po ostudzeniu całość pokroić na  mniejsze kawałki. Piec do lekkiego zarumienienia się.