piątek, 16 września 2016

Wegańskie ciastka owsiano-słonecznikowe z kokosem i kandyzowanym kiwi (bez jajek i cukru)





Przepis autorski (mój).
Ciasteczka powstały spontanicznie i przyznam, że efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania.
Wyszły rewelacyjne!
Są chrupiące z zewnątrz i krucho-miękkie w środku.
A smak?
Wyczuwa się z nich doskonałą mieszankę pestek słonecznika, kokosa i kiwi!
A zapach?
Kusi już podczas przygotowywania masy.
Ciasteczka idealnie nadają się dla diabetyków, wegan oraz osób lubiących zdrowe słodycze.
Polecam!

(15 sztuk)
50g pestek słonecznika (łuskanych)
100g płatków owsianych
50g mąki z amarantusa/ryżowej lub orkiszowej (*)
30g wiórek kokosowych
60g oleju kokosowego
2-3 łyżki miodu (wg smaku)
3-4 łyżki cukru kokosowego (może być brzozowy lub w ostateczności zwykły) (**)
 7-8 plastrów kandyzowanego kiwi
 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
50 ml mleka roślinnego (może być woda)

Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić na mączkę.
Natomiast olej kokosowy rozpuścić z miodem, a kiwi pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki suche umieścić w misce, wymieszać, a następnie połączyć z olejem i miodem.
Na końcu całość wyrobić z mlekiem/wodą.
Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 170 stopniach.
(Najlepiej z funkcją góra-dół, ale że ja posiadam piekarnik gazowy - po 12 minutach pieczenia - ciasteczka obróciłam na druga stronę.)

(*) Użyłam mąki z amarantusa. Nie wszyscy lubią jej posmak, więc można użyć innej. W ostateczności nada się też pszenna.
(**) W tytule napisałam, że ciastka są bez cukru, choć użyłam cukru kokosowego.
Jednak różni się on od cukru zwykłego, ma niski indeks glikemiczny (IG 35) i doskonale nadaje się dla osób będących na diecie cukrzycowej.
Obok oryginalnego smaku, zawiera też mnóstwo wartościowych składników odżywczych.
Bogaty jest m.in. magnez, potas, cynk oraz żelazo oraz witaminy: C, B1, B2, B3, czy B6.
Należy też zwrócić uwagę, że owoce kandyzowane posiadają w sobie cukier.


Cukier kokosowy, siemię lniane i kandyzowane kiwi możecie nabyć w sklepie: Swojski Wyrób.

http://swojskiwyrob.pl/