poniedziałek, 5 września 2016

Strączki - recenzja książki Marysi Banach


  "Strączki" to książka Marysi Banach.
Książkę możecie nabyć na stronie Empiku (klik) lub na stronie wydawnictwa - Samo sedno (klik).


Kim jest Maria Banach?

Marysia od sześciu lat prowadzi blog kulinarny: Gruszkazfartuszka.pl.
 To zdobywczyni tytułu pierwszego w Polsce BlogerChefa w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla blogerów.



Wracając do książki...
 Książka zawiera 88 przepisów na różne dania - tym desery, których głównym składnikiem są rośliny strączkowe.



Każdy przepis został zilustrowany autorskimi zdjęciami,  które zachęcają do eksperymentowania z tytułowymi roślinami.



Można z nich wyczarować na prawdę wiele - nie tylko grochówkę, czy znaną nam fasolkę po bretońsku.




 Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach.


Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem?


Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie to udowadnia (właśnie w swojej książce).
Wszystkie przepisy zostały dokładnie opisane, więc nawet wyczarowanie sajgonek z bobem, czekoladowego ciasta z fasoli, czy orientalnego gulaszu z grochu - nikomu nie powinno sprawić jakiejkolwiek trudności.




 Każda potrawa została przypisana do poszczególnej kategorii: deser, danie wegetariańskie, mięsne, czy rybne.
Pod krótkim opisem każdego przepisu znajduje się również informacja o ilości porcji, czasie przygotowania i stopniu trudności danej potrawy.


Przepisy zostały uporządkowane według poszczególnych rozdziałów:

 soczewica
fasola 
bób
groch i groszek
ciecierzyca
soja







 Każdy rozdział zaczyna się od opisu danej rośliny.
Można się to dowiedzieć m.in. jak ugotować soczewicę, jakie są jej rodzaje i jakie posiada wartości odżywcze - surowa, jak również - po ugotowaniu.
Przyznam, że takie informacje są bardzo przydatne w życiu codziennym i z chęcią je wszystkie przeczytałam.



 Podsumowując książkę, szczerze polecam ją - dla każdego.
  To wielka skarbnica wiedzy oraz źródło ciekawych przepisów.
Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc bez problemu można je dostać w każdym sklepie.

Dodatkowo, jeśli nie macie przeciwwskazań zdrowotnych - warto swoją dietę wzbogacić o rośliny strączkowe.

 
Książka została bardzo ładnie wydana i aż chce się ją trzymać w dłoniach - wyszukując ciekawe oraz apetyczne przepisy.
Zawiera 216 stron, więc jest co wertować.
Twarda oprawa i dobrej jakości papier - sprawią, że może posłużyć nam na długie lata.
 Doskonale sprawdzi się również jako propozycja na miły i praktyczny prezent.


 



Dane o książce:
 Liczba tron: 216
Wymiary: 25 x 21,1 x 28 cm
Oprawa: twarda
 Wydawnictwo: Samo sedno
Data premiery: 10.08.2016 r.
Data wydania: 2016