wtorek, 27 września 2016

Śmietanka z orzechów nerkowca


 

Nerkowce to świetny dodatek do różnych dań na słodko i słono.
Posiadają dużą zawartość pozytywnych tłuszczy oraz kremowy, delikatny i lekko maślany smak.
Po namoczeniu idealnie nadają się do serników, serków, różnych kremów i jako główny składnik... śmietanki!
 Właśnie - śmietanka!
Doskonale sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie wegańskiej oraz tych, którzy nie tolerują produktów mlecznych.
Oprócz zdrowych właściwości jest przepyszna!
Może być bazą do wielu słodkości, sosów, czy po prostu "zabielaczem" do zupy.
Uwielbiam polewać nią naleśniki, a poza tym... sama w sobie kusi do podjadania!

 Wersja podstawowa: (*)
60g orzechów nerkowca (niesolonych i nieprażonych; odrobinę więcej niż 1/2 szklanki)
1 łyżka soku z cytryny
60-80 ml wody (w zależności od preferowanej gęstości śmietanki)

Przykładowo w wersji na słodko:
 1/2 laski wanilii (ziarenka)
1 łyżeczka syropu z agawy/miodu
Przykładowo w wersji na słono:
 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
świeże zioła
sól, pieprz

Orzechy wymoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc.
Po tym czasie wodę należy zlać, a nerkowce przełożyć do misy blendera.
 Dodać sól, sok z cytryny i świeżą wodę.
Całość zmiksować do uzyskania gładkiej i pożądanej konsystencji.
(Najlepiej wodę dolewać stopniowo.)
W wersji słodkiej/słonej - zblendować z odpowiednimi składnikami.
Gotową śmietankę przelać do słoiczka, przykryć i przechowywać w lodówce.

(*) Z podanych proporcji wychodzi słoiczek ze zdjęcia, ale można podwoić składniki.


Może orzechy nerkowca nie są i tanie, ale w atrakcyjnej cenie znajdziecie tu: klik.