piątek, 9 września 2016

Placuszki z serka wiejskiego na słono (z cebulą i szynką)





Przepis autorski (mój).
Placuszki są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Kuszą swoją delikatnością i śmietankowym smakiem. 
Przeważnie znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno także się sprawdzą - nawet jaką przekąska do szkoły, czy pracy.
Przeważnie robiłam je w wersji na słodko (np. takie - klik), ale takie wytrawne to również wielka pyszność.
W zasadzie możecie mieszać swoje ulubione dodatki, lecz u mnie podstawa, czyli cebula i szynka - zawsze się sprawdza.
Koniecznie spróbujcie!

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

 (około 15 sztuk)
250g serka wiejskiego (ze śmietanką)
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej (płaskich)
1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
Dodatki:
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
1 cebula
3-4 plastry szynki
Dodatkowo:
olej do smażenia

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dołożyć pokrojoną (w kostkę) szynkę i jeszcze chwilkę potrzymać na patelni.
Serek (ze śmietanką; nie dusić grudek) wymieszać (energicznie łyżką) z jajkami, a następnie z mąką i sodą oczyszczoną.
Dodać cebulę z szynkę.
Całość ponownie powoli wymieszać i doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta.
(1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(Na zimno również świetnie smakują.)