czwartek, 8 września 2016

Pełnoziarniste ciastka z olejem dyniowym (z mąki orkiszowej)





Przepis autorski (mój).
Jeśli uwielbiacie smak pestek z dyni - to pokochacie te ciasteczka.
 Są niesamowite w smaku i cudownie pachną!
(Tak nawiasem - olej z pestek dyni jest moim ulubionym.)
Kruche, ale nie twarde, chrupiące, lekko słodkie...
Zresztą co ja będę dużo pisać - kuszą, uzależniają od podjadania i tyle!
Koniecznie to sprawdźcie!

(około 22-40 sztuk - w zależności od wielkości) (*)
 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna pełnoziarnista)
110g cukru brązowego (może być zwykły)
2 jajka
2 łyżki śmietany (płaskie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Mąkę, cukier, proszek oraz sodę wymieszać w misce i dokładnie połączyć z resztą składników.
(Powinna powstać jednolita masa.)
Ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i za pomocą wykałaczki zrobić w nich równie dziurki.
(Odległość między ciasteczkami nie musi być duża, a dziurki są tylko dla ozdoby.)
Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) 15 minut w 190 stopniach.
(Ciastka powinny być lekko zarumienione.)
Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

(*) Moje ciastka były dość duże - 6,5 x 6,5 cm i wyszło mi dokładnie 22 sztuki.