niedziela, 18 września 2016

Makaron z kiełbasą i pomidorami







 Przepis autorski (mój).
 Prosta i smaczna propozycja, która idealnie sprawdzi się na szybki obiad. 
Makaron możecie urozmaicić pieczarkami, ale pamiętajcie, aby kiełbasa Wam smakowała, bo to ona wpływa m.in. na smak dania.
Polecam!

(3 porcje)
200g dowolnej kiełbasy
1 puszka pomidorów (mogą być świeże)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
bazylia
sól, pieprz
olej
Dodatkowo:
makaron (u mnie świderki z Lubelli)
parmezan do posypania

Kiełbasę pokroić w pół plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie dodać cebulę.
Wszytko razem wymieszać i smażyć do miękkości.
Całość połączyć z pomidorami, koncentratem, odrobiną bazylii oraz drobno posiekanym czosnkiem.
Chwilkę poddusić.
W międzyczasie ugotować makaron (w osolonej wodzie) i po odcedzeniu przełożyć na patelnię.
Danie wymieszać, doprawić do smaku, a po nałożeniu na talerze - posypać startym serem.