wtorek, 20 września 2016

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i pestkami słonecznika








Taki makaron idealnie nadaje się na smaczne danie w wersji solo, jak również na dodatek do obiadu.
Jest pyszny, a chrupiące pestki słonecznika i delikatna nuta czosnku - nadają mu charakteru.
Koniecznie spróbujcie!

  Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

(2-3 porcje)
100g makaronu pełnoziarnistego (u mnie Fusilli)
200g cukinii
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki pestek słonecznika (1 łyżka na porcję)
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia (użyłam słonecznikowego)

Makaron ugotować al dente (w osolonej wodzie), a pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Natomiast umytą i osuszoną cukinię pokroić w cienkie paseczki.
(Młodej cukinii nie należy obierać.)
Cukinię przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju i podsmażyć 1-2 minuty.
Następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć (na średnim ogniu)  przez kolejne 5 minut.
W międzyczasie całość przemieszać i oprószyć solą.
(Cukinia powinna być lekko chrupiąca i "nie rozlazła".)
Po tym czasie dodać odcedzony makaron, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Po umieszczeniu na talerze - każdą porcję obficie posypać prażonym słonecznikiem.