sobota, 17 września 2016

Leniwiec (czekoladowe ciasto z jabłkami)



Przepis pochodzi z moich starych zapisków.
Ciasto jest niezwykle prooooste, więc pewnie stąd ta nazwa.
(Znane jest też jako "salceson".)
Nie trzema go monotonnie wyrabiać, mieszać, czy precyzyjnie odmierzać składników.
A w smaku?
Rewelacja!
Oprócz pięknego zapachu podczas pieczenia - później kusi swą wilgotnością i posmakiem orzechów.
Koniecznie spróbujcie!
 

 (Forma o wymiarach 24 x 28 cm)
7 jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżki kakao
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki rodzynek (sparzonych)
1/4 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskich, brazylijskich i makademia)

W dużej misce warstwami ułożyć:
pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka, olej.
Całość odstawić na 1/2 godziny.
Po tym czasie ciasto dokładnie rozmieszać łyżką i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 50 minut w 180 stopniach - do tzw. "suchego patyczka".