poniedziałek, 26 września 2016

Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej)





Uwielbiam taką wersję kurczaka, ponieważ oprócz rewelacyjnego smaku jest bardzo uniwersalny.
Marynata sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste i miękkie, a krakersy nadają mu odmiennego smaku.
U mnie świetnie sprawdza się jako przekąska z ulubionym sosem, dodatek do domowych hamburgerów oraz propozycja na obiad, która dobrze komponuje się z ziemniakami i surówką.
Wersja pieczona jest mniej kaloryczna i posmakuje dzieciom, jak i dorosłym.
Kurczaka możecie też usmażyć na głębokim oleju, ale ja preferuję tą pierwszą opcję.
Polecam!

(2-3 porcje)
1 pierś z kurczaka (pojedyncza, większa)
100 ml jogurtu naturalnego/śmietany (może też być maślanka)
papryka w proszku
sól pieprz
Panierka:
Dodatkowo:
olej

Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kotleciki.
Następnie mięso przełożyć do miski.
Całość posypać przyprawami, zalać śmietaną/jogurtem i dokładnie wymieszać.
Miskę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (u mnie zazwyczaj stoi około 12 h).
Po tym czasie w blenderze zmielić (nie na pył) krakersy.
Każdy kotlecik delikatnie strzepać z nadmiaru marynaty, dokładnie obtoczyć w ciastkach i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz spryskanej olejem.
Wszystkie kawałki przed pieczeniem należy dodatkowo skropić olejem, a blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 25 minut w 180 stopniach.
(Korzystam z piekarnika gazowego, więc w międzyczasie mięso przewróciłam na drugą stronę - aby było zarumienione. W piekarnikach elektrycznych polecam opcję góra-dół.)