piątek, 2 września 2016

Kurczak curry z bananem


Bardzo dawno zainspirowałam się przepisem ze strony: przepisy.net.
Tak przygotowanego kurczaka robiłam już niejednokrotnie. 
Zawsze smakuje rewelacyjnie i jest to moja z ulubionych wersji.
Banan (nie wyczuwalny) nadaje daniu słodkiego posmaku, który zrównoważony został intensywnym oraz pikantnym aromatem curry.

(2 lub 3 małe porcje)
1 duży filet z kurczaka (pojedynczy)
1 banan
1 cebula
3/4 szklanki bulionu (użyłam warzywnego)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki curry
słodka i ostra papryka w proszku
sól, pieprz
olej
Dodatkowo:
ryż

 Pierś pokroić w kostkę i natrzeć przyprawami (solą, pieprzem i obiema paprykami).
Cebulę (pokrojoną w piórka lub drobno posiekaną) zeszklić na odrobinie oleju. 
Dodać kurczaka, chwilkę podsmażyć (lekko zarumienić) i zalać bulionem.
Dusić pod przykryciem około 5-7 minut.
Banana pokroić w pół plasterki i z odrobiną wody poddusić na osobnej patelni.
Dodać koncentrat, curry, a następnie wymieszać i ponownie doprawić paprykami w proszku.
Chwilkę podsmażyć i połączyć z mięsem.
Całość poddusić dodatkowo przez 5 minut (bez przykrycia, aby zgęstniało).
Podawać z uprzednio ugotowanym ryżem.