piątek, 23 września 2016

Kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki z kokosową pianką






Inspiracja z portalu: Podlasie24 (z niewielkimi modyfikacjami).
Jeśli lubicie szybkie i proste ciasta, które zaskakują smakiem - to dobrze trafiliście!
Ciasto jest przepyszne i wręcz rozpływa się w ustach.
Kruchy spód, warstwa dżemu, kokosowa pianka i kruszonka...
Wszystko idealnie skomponowane i kuszące swoim słodkim aromatem!
Koniecznie spróbujcie - zapewniam, że Wam posmakuje!

(Forma o wymiarach około 22 x 26 cm)
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki, ale każda się nada)
1/2  szklanki cukru
250g masła/margaryny
4 żółtka
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Pianka kokosowa:
300g śmietany 18%
1/2 szklanki cukru pudru
100 g wiórek kokosowych
4 białka
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 270g; użyłam z Dagomy
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania wierzchu

 Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3).
Następnie oba kawałki należy schłodzić w lodówce.
Po tym czasie większą częścią ciasta wyłożyć formę wysłaną papierem do pieczenia.
Spód wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec 10-15 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotować piankę.
Białka ubić na sztywno i stopniowo połączyć z cukrem oraz wiórkami kokosowymi.
Na końcu wmieszać (delikatnie) śmietanę.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować warstwę dżemu i wyłożyć krem kokosowy.
Całość posypać (równomiernie) pozostałym ciastem - startym na dużych oczkach tarki.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.