czwartek, 1 września 2016

Kotlet panierowany z żurawiną




Zwykły kotlet, który smakuje (nie) zwykle.
Wystarczy odrobina żurawiny i mamy odmienioną wersję schabowego lub innego kotleta w panierce.
Możecie użyć dowolnego mięsa wieprzowego lub piersi z kurczaka - takiego, które lubicie najbardziej.
Przyprawy to również rzecz gustu.
Polecam.

5 plastrów mięsa wieprzowego/pierś z kurczaka (u mnie polędwica wieprzowa)
papryka słodka
czosnek granulowany
sól, pieprz
olej do smażenia
Panierka:
1 jajko + 2 łyżki mleka
mąka pszenna
bułka tarta
Dodatkowo:
 żurawina w słoiczku (u mnie Proeco)

Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). 
Każdy kawałek natrzeć przyprawami, a następnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym z mlekiem) i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu).
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
Gotowe kotlety odsączyć z nadmiary tłuszczu (na ręczniku kuchennym).
Podawać z ulubionymi dodatkami i żurawiną.


Ps. Dziękuję Monika za ten talerzyk i inne fajne gadżeciki...