środa, 14 września 2016

Fit Nesquik (czekoladowe kuleczki zbożowe)







 Kiedyś jedyne płatki na mleko, które lubiłam to te z miodem i orzeszkami, cynamonowe kwadraciki lub wszelkiego rodzaju crunchy.
I nie jadałam ich z mlekiem, tylko... tak w wersji solo.
Jakiś czas temu trafiłam na przepis domowego Nesquika, ale wcale by mnie nie przekonał, żeby nie miał w składzie oleju kokosowego.
(Uwielbiam domowe słodkości na bazie tego oleju - koniecznie nierafinowanego.)
Zrobiłam i... klapa - chyba ktoś podał niewłaściwe proporcje.
Dopiero później do tego doszłam, dlatego wolę swoje autorskie pomysły.
Tu też troszkę pokombinowałam, pobawiłam się, aż w końcu... kuleczki wyszły idealne!
 Nawet polubiłam opcję z mlekiem.
Szczerze przyznam, że uwielbiam ich podjadanie, więc koniecznie muszą być w sporym zapasie.
Czasami tylko brakuje mi cierpliwości do formowania, ale wtedy robię je troszkę większe...
Ich smak przewyższa oryginał i nie zawiera niepotrzebnych składników, takich jak: substancje konserwujące, wzmacniające smak, regulatory kwasowości, cuuuukier itp.
Są takie kruche, pysznie rozpuszczają się w ustach...
Zresztą sami spróbujcie!
Koniecznie!

(około 100 większych sztuk)
200g otrębów owsianych (*)
3-4 łyżki syropu z agawy (wg smaku; może być inna substancja słodząca, aby najlepiej płynna)
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
olej/oliwa w sprayu (może być zwykły, ale polecam ten - klik)

Otręby należy zmielić (młynkiem lub blenderem) na bardzo drobno, a następnie przesypać do większej miski.
Dodać kakao, syrop z agawy i wszystko razem połączyć.
W międzyczasie rozpuścić olej kokosowy i już płynny dodać do reszty składników.
Całość ponownie dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z masy uformować niewielkie kuleczki.
Kulki poukładać na blasze wysłanej papierem do pieczenia i odrobinę spryskanej olejem.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 7 minut w 190 stopniach.
Kuleczki dopiero po ostudzeniu przesypać do szczelnie zamkniętego pojemnika.
(Początkowe będą bardzo kruche, ale później stwardnieją.)

(*) Otręby można zastąpić płatkami.
Ich ilość może odrobinę się różnić w zależności od dodanej ilości syropu.
 Jeśli dodacie więcej płynnego słodzika - dosypcie otrębów - jednak nie za wiele.