wtorek, 20 września 2016

Czekoladowe ciasteczka z kolorowymi drażetkami










Inspiracja z blogu: Mała Cukierenka - z niewielkimi modyfikacjami.
Ciastka nie tylko wyglądają uroczo, ale są też niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu.
Kuszą swoją kruchością i czekoladowym smakiem.
Jeśli macie dzieci - to koniecznie wspólnie upieczcie takie ciasteczka, a zapewniam, że radość obu stronom będzie gwarantowana!
Polecam!

  Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

(około 18 sztuk)
100g masła
130g cukru 
1 jajko (duże)
180g mąki pszennej
30g kakao (ciemnego, bez cukru)
60g kolorowych drażetek typu M&M's (u mnie lentilki z Cukieterii)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szczypta soli
Dodatkowo:
kolorowe drażetki/lentilki do ozdoby

Masło z cukrami i szczyptą soli utrzeć do puszystości.
Nadal miksując - dodać jajko, a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Masę szybko zagnieść i połączyć z drażetkami.
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Kuleczki należy lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka drażetek.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 170-180 stopniach.
Po wyjęciu z piecyka - chwilę odczekać i przełożyć na kratkę - do całkowitego ostudzenia.
 (Ciastka początkowo będą delikatne, ale potem stwardnieją.)
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.