czwartek, 1 września 2016

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką


 Ciasto jest bardzo proste, szybkie i oszczędne.
W moim domu znika bardzo szybko, więc dopisuję - pyyyszne.
Zresztą sami spróbujcie!

 (Forma o wymiarach 12 x 30 cm)
3/4 szklanki cukru
1 jajko
2 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Dodatkowo:
2 jabłka
Kruszonka:
50g masła
1/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki

Jajko utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo - z maślanką oraz olejem.
Na końcu całość wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować kruszonkę - po przez połączenie masła, mąki i cukru.
Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec 10-15 minut.
Po tym czasie ułożyć na nim owoce oraz kruszonkę (rozcierając palcami).
Piec przez kolejne około 30 min.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i  posypać cukrem pudrem.