środa, 21 września 2016

Ciastka z płatkami gryczanymi, pestkami dyni i czekoladą










Przepis autorski (mój).
Ciasteczka są przepyszne, że ciężko poprzestać tylko na spróbowaniu...
Jedno ciastko, drugie, trzecie i nie spostrzeżecie się jak sięgnięcie po piąte!
Bardzo przyjemnie chrupią i kusząco pachną, a czekolada...
Zresztą co ja będę pisać...
Sami spróbujcie!

(około 24 sztuk)
120g masła
170g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szczypta soli
1 jajko
140g płatków gryczanych (można użyć innych)
140g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
50g czekolady (u mnie gorzka)

 Masło z solą i cukrami utrzeć do puszystości.
Nadal mieszając - wbić jajko i następnie dodać resztę składników.
Masę dokładnie wyrobić i połączyć z uprażonymi pestkami dyni oraz posiekaną czekoladą.
Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej do pieczenia.
Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180 stopniach.
(Powinny być lekko zarumienione. Początkowo będą miękkie, ale później stwardnieją.)