niedziela, 25 września 2016

Ciastka owsiano-kokosowe z suszonymi jabłkami






Przepis autorski (mój).
Kokos i jabłko?
Oczywiście!
To połączenie idealne, smaczne i niezwykle aromatyczne.
Ciasteczka są przepyszne, lekko chrupiące i niezbyt słodkie.
Idealnie nadają się na zdrową przekąskę oraz dodatek do kubka kawy, czy herbaty.
Diabetycy również mogą się na nie skusić, ponieważ cukier kokosowy oraz syrop z agawy mają niski indeks glikemiczny.
Koniecznie spróbujcie!

(około 17 sztuk)
100g masła
50g cukru kokosowego (w wersji nie dla diabetyków - może być zwykły)
1 jajko
80g płatków owsianych
20g otrębów owsianych (można zastąpić płatkami)
120g mąki pszennej (lub dowolnej)
30g wiórek kokosowych
2 łyżki syropu z agawy 
Dodatkowo:
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania (zmieliłam ksylitol)

Masło z cukrem utrzeć do puszystości.
Nadal mieszając - wbij jajko i następnie dodać resztę składników.
Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji i na końcu połączyć z suszonymi jabłkami.
Z powstałej masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Swoje ciastka spłaszczałam za pomocą kratki do siekania jajek, dzięki czemu po upieczeniu powstał ciekawy wzór.)
Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 14-15 minut w 180 stopniach.
(Powinny być zarumienione.)
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.