niedziela, 11 września 2016

Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą)





U mnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku.
Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy.
Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan.
Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili, więc w tym przypadku idealnie sprawdza się gotowy zakwas w buteleczce.
Ważne, aby był dobrej jakości.
Tu przedstawiłam wersję bardzo treściwą, gdyż oprócz wspomnianych dodatków - w zupie znalazło się mięso z żeberek. 

  Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

żeberka wieprzowe na wywar (opcjonalnie)
5 ziemniaków (średnich)
 
1 duża marchew
1 pietruszka 
1 cebula (mała)
kawałek selera
  2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
  2 łyżki majeranku
sól, pieprz
150 ml śmietany
1 łyżka chrzanu (ze słoika; opcjonalnie)
1/2 buteleczki zakwasu (wg smaku, u mnie od Piskorka)
Dodatkowo:
 2 białe kiełbaski (lub wg gustu)
jajka
olej do podsmażenia cebuli

Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) oraz uprzednio posiekaną i podsmażoną cebulę.
Całość gotować (około 30 minut) do miękkości warzyw.
W międzyczasie ugotować białą kiełbasę oraz jajka.
(Kiełbaski można również ugotować z warzywami. Czasami gotuję barszcz zaczynając o ugotowania kiełbasek właśnie z jarzynami. Tym razem wywar powstał z żeberek.)
 Na koniec wlać zakwas (do smaku) i całość jeszcze chwilkę podgotować.
 Następnie zupę zaprawić śmietaną i chrzanem. 
Barszcz podawać z kiełbasą i ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.

(*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki.
Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." (klik)  
Więcej różnicach miedzy barszczem białym, a żurkiem już niebawem w osobnym poście.