wtorek, 30 sierpnia 2016

Zupa krem z kukurydzy (konserwowej)




 Zupa posiada pyszny, łagodny smak i co najważniejsze - jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani dużych umiejętności.
Jej delikatną słodycz przełamałam pikantnymi przyprawami, ale to od Was zależy jak ją doprawicie.
Możecie dodać też odrobinkę słodkiej śmietany lub mleka. 
Dla mnie i mojej rodziny wystarczył groszek ptysiowy i chrupiące płatki migdałowe.
Lubicie takie lekkie, kremowe zupy?
Ja uwielbiam i polecam!

   Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

1/2 litra wywaru jarzynowego
1 puszka kukurydzy
1 cebula
2-3 łyżki masła/oleju
 papryka słodka
papryka ostra
gałka muszkatołowa (odrobinka, do smaku)
1-2 szczypty kurkumy (opcjonalnie - dla koloru)
sól, pieprz
Dodatkowo:
płatki migdałowe

Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie masła/oleju.
Bulion połączyć z kukurydzą (z zalewą) i całość podgotować 10-15 minut.
Dodać cebulę.
Następnie wszystko razem dokładnie zblendować na gładki krem.
(Można też dodatkowo przetrzeć przez sito.)
(Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.)
Zupę ponownie zagotować i doprawić do smaku.
Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym.