piątek, 5 sierpnia 2016

Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi





Inspiracja z blogu: Mama Alergika Gotuje.
Troszkę pozmieniałam składniki i dodałam małej różnorodności.
Ciasteczka wyszły lekko chrupiące i niezbyt słodkie.
Możecie je dosłodzić lub połączyć z czekoladą, albo tak jak ja - posypać cukrem pudrem. 
Ich kokosowy aromat niesamowicie kusi - spróbujcie!
Idealnie nadają się na zdrową przekąskę, szczególnie z kubkiem pysznej herbaty lub kakao.

(około 20 sztuk)
200g mąki (u mnie 150g mąki pszennej i 50g z amarantusa) (*)
80g płatków zbożowych (u mnie gryczane, jęczmienne i owsiane) 
60g wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
80g syropu z agawy (może być dowolny) (**)
40g cukru trzcinowego
60 ml oleju kokosowego (roztopionego)
150 ml mleka roślinnego (***)

Mąkę wymieszać z płatkami, wiórkami i proszkiem do pieczenia.
Do mieszaki dodać cukier, syrop, olej kokosowy oraz mleko.
Ciasto dokładnie wyrobić, a następnie odstawić na około 5 minut.
(Masa nie powinna być mocno klejąca. W każdym razie nie należy dosypywać mąki, ani płatków. Po upływie tych kilka minut płatki wchłoną płyn i całość będzie zdatna do formowania.)
Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Kuleczki ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć za pomocą wilgotnych dłoni.
Piec 12-15 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być delikatnie zarumienione.)
Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

(*) Można użyć dowolnej mąki lub tak jak w moim przypadku - mieszanki różnych gatunków.
(**) Do posłodzenia ciastek użyłam cukru i syropu. Moje połączenie wyszło idealne, ale możecie użyć 1 ze składników, czyli 125g syropu lub 100g cukru.
(***) Zamiast mleka roślinnego można użyć np. krowiego - tylko wtedy ciasteczka nie będą  już wegańskie.


Produkty do ciasteczek można nabyć tu: klik.