sobota, 13 sierpnia 2016

Surówka z czerwonej kapusty (z jabłkiem, pestkami dyni i olejem rydzowym) + rady






Przepis autorski (mój).
Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią.
  Podobne surówki przyrządzam bardzo często i zawsze są pyszne.
Czasami używam różnych olei, co daje ciekawe efekty smakowe. 
Zresztą już Wam o tym wspominałam...
Olej rydzowy świetnie podkreśla smak kapusty, gdyż jest niezwykle aromatyczny i posiada charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną nutką goryczy).
Dodatkowo posiada unikalne właściwości lecznicze oraz pielęgnacyjne.
Jest też świetną alternatywą dla osób, które nie przepadają za smakiem oleju lnianego. 
Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*).
A tu inne przykładowe przepisy (klik w przepis):
 
1/2 główki czerwonej kapusty
1 cebula (mała)
1/2 jabłka
4 łyżki oleju rydzowego
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina cukru
sól, pieprz
Dodatkowo:
pestki dyni o posypania (prażone)

Cebulę posiekać, a jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Kapustę drobno pokroić i wygnieść z sokiem cytrynowym.
Dodać oliwę wymieszaną z jogurtem oraz cebulę i jabłko.
Całość doprawić do smaku (solą, pieprzem i odrobiną cukru).
Surówkę wstawić do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
Przed podaniem posypać pestkami dyni.

(*) Jeśli chcemy, aby kapusta nie była chrupiąca, a bardziej miękka (kapusta modra) - należy ją sparzyć: poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, opcjonalnie doprawić solą i łyżką cukru, zagotować i gotować przez około 2-3 minuty.
Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty.
Odcedzić i ostudzić.
Dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników surówki (pominąć ugniatanie z sokiem cytrynowym).