czwartek, 4 sierpnia 2016

Semifreddo z bezami, ananasem i sosem malinowym


Przepis autorski (mój).
Semifreddo, czyli w skrócie to na wpół zmrożony deser lodowy.
Jego podstawą są jajka, kremówka i cukier.
Jednak ja zrezygnowałam z jajek, ponieważ nie bardzo przepadam za surowymi...
Mimo wszystko - deser wyszedł obłędnie pyszny i zniknął niewiarygodnie szybko.
Koniecznie spróbujcie!

 Deser:
400g śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
40g pokruszonych bez
100g ananasa
60-80g kruchych ciastek
Sos malinowy:
(*)
150g malin
2 łyżki cukru
kilka kropel soku z cytryny

Kremówką z cukrem ubić na sztywno.
Dodać pokruszone bezy i pokrojonego w kostkę ananasa (świeżego).
Masę delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rózgą).
Formę wyłożyć folią spożywczą, polać niewielką ilością sosu, wypełnić masą, przykryć i włożyć do zamrażarki na minimum 2-3 h.
Po 1 godzinie chłodzenia deser posypać pokruszonymi ciastkami (lekko dociskając).
Przed podaniem pozostawić 5-10 minut w temperaturze pokojowej i polać dodatkową porcją sosu malinowego.

(*) Sposób 1:
Maliny zmiksować z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
Całość przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
(Sos powinien być gładki.)

Sposób 2:
Maliny z cukrem i sokiem cytrynowym umieścić w garnuszku.
Gotować do momentu aż owoce się rozpadną.
Całość przetrzeć przez sito.
(Jeśli sos jest za rzadki należy go podgotować, aby troszkę odparował i zgęstniał.)