piątek, 19 sierpnia 2016

Sałatka z makaronem gryczanym (sałata, papryka, ser, salami)





Przepis autorski (mój).
Sałatkę wymyśliłam "na poczekaniu".
Chciałam zrobić jakąś lekką, a jednocześnie sytą i koniecznie - z makaronem.
Wyszła przeeepyszna i chwilę po jej przygotowaniu musiałam już myć dość sporą miskę.
Makaron gryczany rewelacyjnie się sprawdził i jeżeli go nie próbowaliście - koniecznie to zmieńcie.
Na stronie Bio-Fabjańscy możecie znaleźć duży wybór rodzai i kształtów - zdrowych i smacznych makaronów.

1 opakowanie mieszanki sałat (u mnie z burakiem)
50g salami (u mnie w plastrach)
50g żółtego sera (użyłam w plastrach)
2 ogórki gruntowe (może być szklarniowy, aby świeży)
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
Dodatkowo:
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Makaron ugotować (al dente) wg przepisu z opakowania i pozostawić o ostudzenia.
Ser, salami, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
W dużej misce umieścić mix sałat, makaron i resztę składników.
Całość połączyć z jogurtem i doprawić o smaku.
Gotową sałatkę - przed spożyciem najlepiej schłodzić w lodówce.