środa, 3 sierpnia 2016

Pstrąg tęczowy łososiowy smażony na maśle (płaty)





Pstrąg tęczowy łososiowy jest niezwykle smaczną i delikatną rybą, która przypomina tradycyjnego łososia.
Obie ryby nie wymagają zbytniego doprawiania i bogatych dodatków, bo inaczej "zabijemy" ich smak i aromat.
Dlatego warto użyć podstawowych przypraw i pamiętać, aby mięsa ryby nie przesmażyć.
Powinno być one sprężyste, łatwo odchodzące od skóry, ale nadal delikatne.

2 płaty pstrąga tęczowego łososiowego
pieprz cytrynowy (może być zwykły plus sok z cytryny)
sól
Dodatkowo:
mąka pszenna
 3-4 łyżki masła do smażenia

Płaty pstrąga umyć i pokroić na mniejsze części.
 Każdy kawałek oprószyć (z obu stron) solą i pieprzem cytrynowym, a następnie obtoczyć w mące - jej nadmiar strzepać.
Rybę położyć (skórą do dołu) na rozgrzanym maśle i smażyć przez kilka minut - na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni.
Następnie wszystkie kawałki przełożyć na drugą stronę i posmażyć dodatkowe 2-3 minuty.