poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Pieczone ziemniaki


 Takie ziemniaczki są przeeepyszne i z pozornie prostego obiadu - mogą stworzyć rewelacyjne danie.
Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb.
Tak samo zróbcie z przyprawami.
Wszakże każdy ma inny smak i gust kulinarny!

ziemniaki
przyprawa do ziemniaków
 papryka słodka (opcjonalnie)
sól (opcjonalnie)
olej (u mnie czosnkowy)

Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić (ze skórką - jeśli młode)
w ósemki.
Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, obficie skropić/spryskać olejem i posypać przyprawami.
(Użyłam specjalnej mieszanki do ziemniaków, papryki i dosoliłam, gdyż brakowało mi tego smaku.)
  Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut - aż ziemniaki ładnie się zarumienią.