sobota, 27 sierpnia 2016

Makaron z jajkiem, pomidorem i prażoną cebulką


 
Tu nie prezentuję żadnego wielkiego przepisu, a jedynie propozycję na smaczny dodatek obiadowy lub danie w wersji solo.
Proporcje zależne są od preferencji każdego z nas.
Można puścić wodze fantazji, dodać przeróżne składniki (np. świeże zioła, warzywa, kiełbasę, boczek, ser) i stworzyć ciekawą potrawę.

 (2 porcje)
100g makaronu
2 jajka
1 cebula
1 pomidor
prażona cebulka
starty ser
koperek
olej (ewentualnie masło)
sól, pieprz 
 
Makaron ugotować (al dente) w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju/masła.
Dodać odcedzony makaron i pokrojonego pomidora.
Całość chwilę poddusić.
Na końcu wbić jajka, wsypać prażoną cebulkę, wymieszać i doprawić do smaku.
Makaron posypać posiekanym koperkiem oraz startym serem.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.