piątek, 12 sierpnia 2016

Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą






 Inspiracja z blogu: Bon appetit mon amie.
(Jednak dokonałam małych modyfikacji.)
Ciasteczka smakują rewelacyjnie i już ich sam zapach sprawia, że ma się na nie wielką ochotę.
Są kruche i idealne do filiżanki kawy, herbaty czy ulubionego napoju.
O dodatkach chyba nie muszę wspominać?
Kokos i czekolada...
Pycha!

(około 28 sztuk o średnicy 6 cm)
125g masła
120g cukru
1 łyżka cukru waniliowego 
1 jajko
280g mąki pszennej 
60g wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
czekolada na wierzch (u mnie kropelki z gorzkiej czekolady - Cukieteria)

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości.
Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia
 Całość dokładnie wymieszać i połączyć z wiórkami kokosowymi.
Na końcu do masy delikatnie wmieszać drobinki czekolady.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
(Można uformować kulki, które należy mocno spłaszczyć.)
Otrzymane ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
W każde z nich powtykać kropelki czekoladowe.
Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-17 minut w 180 stopniach.



http://www.cukieteria.pl/