niedziela, 7 sierpnia 2016

Kruche ciasteczka chałwowo-czekoladowo-kokosowe z migdałami i pestkami dyni











 Przepis autorski (mój).
Te ciasteczka to istny hit!
Są tak smaczne, że znikają stanowczo za szybko.
Już podczas pieczenia - ich aromat tak kusi, że nie można doczekać się gotowego ciastka!
Są chrupiące, nie za słodkie i idealne w smaku.
Połączenie wszystkich tych składników sprawia, że ciasteczka są wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju.
Dodam jeszcze, że z ciasta można formować różnorodne kształty, które po wpływem temperatury nie tracą na wyglądzie.
Przeeepyszne i urocze!
Czego chcieć więcej?

(25-20 sztuk - w zależności od wielkości)
100 ml pasty tahini
100g oleju kokosowego (waga w stanie stałym)
80g cukru
1 jajko
240g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Dodatkowo:
50g kremu czekoladowego
2 garście płatków migdałowych
2 garście prażonych pestek dyni (pyszne możecie kupić tu - klik)
Opcjonalnie: 
2 łyżki mleka

Pastę tahini umieścić w misce i zmiksować z płynnym olejem kokosowym oraz cukrem.
Następnie wbić jajko i ponownie wymieszać.
Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. 
Całość dokładnie wyrobić (dłonią) - do uzyskania jednolitej konsystencji i połączyć z kremem czekoladowym.
Na samym końcu do masy wmieszać płatki migdałowe i pestki dyni.
(Masa powinna być miękka i dająca się formować. Jeśli się kruszy - to należy dolać odrobinę mleka.)
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem o pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.
(Powinny być lekko zapieczone.)
Ciastka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.