środa, 10 sierpnia 2016

Krokiety/roladki z chleba tostowego (z serem, salami i papryką)




Już Wam przedstawiałam różne sposoby na krokiety/roladki z chleba tostowego.
Na końcu postu, dla przypomnienia - podałam przykładowe propozycje - tych wytrawnych i na słodko.
Ostatnio miałam możliwość udziału w sesji kulinarno-zdjęciowej dla pisma "Chwila dla Ciebie".
Między innymi - przygotowałam właśnie taką wersję roladek.
Są naprawdę pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu.
Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach, jak zarówno jako doskonała propozycja na szybką, sytą i smaczną przekąskę.
Możecie je podawać z ulubionym dipem/sosem lub w wersji solo.
 
(10 sztuk)
 10 kromek chleba tostowego
  5-10 plastrów żółtego sera (w zależności od wielości)
5-10 plastrów salami (w zależności od wielkości)
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
Do panierowania:
  2 jajka
2 łyżki mleka
bułka tarta
Dodatkowo:
olej  smażenia
Opcjonalnie:
sos(np. taki - klik)

Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować.
  Na każdym kawałku położyć po plasterku (**) sera, salami i słupku obu kolorów papryki.
 Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach).
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się).
Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. 
Podawać na ciepło, np. z dowolnym sosem.

 (*) Jeśli skórka kruszy się podczas rolowania - należy ją odciąć tuż przed wałkowaniem. 
(**) Duże plastry sera, czy salami należy uprzednio przekroić na pół.  Nie mogą być większe o kromki chleba.



Przykładowe propozycje krokietów/roladek:

-  z serem i szynką (klik)
- z pasztetem (klik)
- z kremem czekoladowym (klik)