poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Krokiety z chleba tostowego z kremem czekoladowym





Krokiety z chleba tostowego w wersji wytrawnej (klik) - to już praktycznie przerobiłam z mnóstwem dodatków.
Jednak Marzenka nasunęła mi pomysł na takie słodkie.
Postawiłam na krem czekoladowy!
Roladki są pyszne i idealnie nadają się na śniadanie, zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego", czy po prostu jaka smaczna przekąska.
Spróbujecie?

(10 sztuk)
  10 kromki chleba tostowego
10 łyżek kremu czekoladowego (u mnie z miodem i orzechami)
Do panierowania:
  2 jajka + 2 łyżki mleka
bułka tarta
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
olej/masło do smażenia

Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować.
Na każdym kawałku rozsmarować po 1 łyżce kremu czekoladowego.
Chleb pozwijać w ruloniki i obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem oraz bułce tartej z dodatkiem cukru waniliowego (pamiętać też o bokach).
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się).
Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

(*) Użyłam chleba Dan Cake, więc skórek nie odcinałam. Należy to robić w zależności o pieczywa, bo w niektórym pieczywie skórka się kruszy.