środa, 17 sierpnia 2016

Koktajl arbuzowo-bananowo-kokosowy z cytrusami (na wodzie kokosowej)






Przepis autorski (mój).
O składnikach, z których powstał ten koktajl - już Wam wspominałam przy innych przepisach, ale powtórzę się jeszcze raz.
Woda kokosowa ze względu na swoje wartości odżywcze jest najlepszym i naturalnym izotonikiem.
To wielka skarbnica magnezu, potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a poziom elektrolitów jest w niej niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi.
Arbuza, banana i cytrusów nie będę opisywała, ponieważ wiadomo, że i te owoce mają w sobie wartościowe składniki.
Wracając do koktajlu...
Oprócz walorów smakowych - jest on doskonałym źródłem witamin i minerałów.
Daje też dużą dawkę energii, jak i rewelacyjnie orzeźwia.
Po prostu to zdrowa i pyszna kombinacja smaków.

(1-2 porcje)
200 ml wody kokosowej
500-600g arbuza (waga czerwonej części - bez skóry)
1 banan (duży)
sok z cytryny (wg smaku)
sok z pomarańczy (wg smaku)

Wodę, kawałki arbuza i banana należy zmiksować, a na końcu wymieszać z sokiem z cytryny oraz pomarańczy.
(Użyłam blendera.)
 Gotowy koktajl przelać do butelki/szklanki.