piątek, 19 sierpnia 2016

Kokosowa Princessa Zebra (z kremem budyniowym straciatella)







 Inspiracja z blogu: Zjem to!
(Jednak troszkę u siebie pozmieniałam.)
Na swoje imieniny planowałam zrobić szybkie ciasto typu Rafaello. 
Już o dawna noszę się z takim zamiarem, ale tym razem także nie wyszło...
Jednak nie żałuję, bo Kokosowa Princessa Zebra okazała się istnym hitem!
Wyszła reeewelacyjna i już podczas przygotowań żałowałam, że zrobiłam tak mało kremu.
Z chęcią wyjadłabym cały.
Ciasto łączy w sobie wszystko to co lubię, a mianowicie: kokos, nutę białej czekolady i krem budyniowo-maślany!
Poooezja!
Sami zróbcie i przekonajcie się o tym!
Polecam!

  Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

(Forma o średnicy 14 x 17 cm)
Masa:
 500 ml mleka
2 żółtka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
 130-140g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250g masła
100g wiórek kokosowych
25g czekolady białej
25g czekolady gorzkiej/mlecznej (u mnie gorzka;aby była ciemna)
Dodatkowo:
200g ciemnych herbatników (u mnie Petit Beurre Blacky - Cukry Nyskie) (*)
wiórki kokosowe do posypania

 Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Do zagotowanego mleka dodać masę żółtkową.
Całość energicznie mieszać do powstania gęstego budyniu, następnie szybko zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
Masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z zimnym budyniem.
Wsypać wiórki kokosowe i uprzednio starte (na drobno) obie czekolady.
Krem delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników.
Na ciastkach rozsmarować 1/3 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, masę, herbatniki i na końcu resztę kremu.
Całość obficie obsypać wiórkami kokosowymi (można lekko je przyklepać).
Ciasto wstawić do lodówki - do stężenia (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem udekorować wg uznania.

(*) Jak dotąd nie zauważyłam w sprzedaży tak ciemnych ciastek jak Petit Beurre Blacky.
Rewelacyjnie sprawdzają się do takich słodkości, bo doskonale podkreślają kontrast ciasta.
Możecie użyć zwykłych herbatników o smaku kakao.
Może ciasto nie będzie takie wyraźne, ale nadal pyyyyszne!!!!