poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi


Kiedyś z ciekawości wypróbowałam ten przepis i przyznam, że od razu podbił moje serce i kubki smakowe.
Jest to jeden z moich ulubionych przetworów!
Kapusta smakuje rewelacyjnie, jest lekko słodkawa i wspaniale łączy się z chrupiącymi orzechami.
Sami spróbujcie!

1 kg kapusty
2 duże marchewki
1 szklanka rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich
sól
Zalewa:
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka soli
5 łyżek cukru

Kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wszystko razem wymieszać, posypać solą i odstawić na 3 godziny.
Posiekane orzechy i rodzynki zalać gorącą wodą (namoczyć).
  Całość wymieszać z ciepłą zalewą i przełożyć do słoików.
Pasteryzować 20 minut.