czwartek, 4 sierpnia 2016

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową i suszonymi pomidorami




Przepis autorski (mój).
Proste, a jednocześnie smaczne połączenie składników może urozmaicić nie jeden obiad.
Miękkie mięso, fasolka szparagowa i suszone pomidory - idealnie smakują z delikatnym sosem.
Polecam!

(3 porcje)
500g mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
5-7 suszonych pomidorów (większych)
2 garście fasolki szparagowej
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego 
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
Dodatkowo:
 olej
Opcjonalnie:
1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu  

 Fasolkę umyć, poodcinać końce i przekroić na 2-3 części, s suszone pomidory pokroić w paseczki.
 Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wymieszać z papryką oraz niewielką ilością soli.
Następnie podsmażyć je na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnka.
 Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), pomidory, listki laurowe, bazylię i ziarenka ziela angielskiego.
Całość zalać wodą (tak, aby przykryła zawartość), wymieszać i dusić do miękkości (około 40-45 minut - w zależności od rodzaju mięsa) na małym ogniu - pod przykryciem.
Po 10 minutach gotowania dodać fasolkę szparagową.
(Można to zrobić na samym początku, ale ja wolę, gdy fasolka jest "chrupiąca".)
Gulasz doprawić do smaku i opcjonalnie - sos zagęścić za pomocą mąki.