niedziela, 28 sierpnia 2016

Golonka peklowana pieczona z piwem


Przepis jest niezwykle prosty, ale przy tym bardzo smaczny.
Golonka świetnie smakuje bezpośrednio po upieczeniu (wytwarza się fajny sosik), jak też na drugi dzień - z ulubionym pieczywem.
Polecam!

1,5-2 kg golonki (bez kości)
1 szklanka piwa
4-5 ząbków czosnku
majeranek
sól
 
 Golonkę umyć i osuszyć.
Następnie mięso dokładnie natrzeć solą, przykryć i odłożyć do lodówki - co najmniej na 2 dni (po 1 dniu czynność z solą powtórzyć).
Po tym czasie w mięso wetrzeć majeranek i drobno posiekany czosnek.
  Całość włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piwem.
Piec 1 godzinę pod przykryciem i kolejne 1/2 godziny bez - w 180 stopniach.
(Czas pieczenia może się wydłużyć o około 30 minut ze względu na jakość i wielkość mięsa.)