poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia)







Kolejna wersja ciasta z patelni, którą przygotowałam do sesji kulinarno-zdjęciowej dla pisma "Chwila dla Ciebie".
Ciasto z czereśniami (klik) stało się tak popularne, że później zauważyłam mnóstwo podobnych - na innych blogach.
(Dla tych, którzy mnie oznaczyli - dziękuję.)
 Opis ciasta znajdziecie tu (klik).
Jednakże używając śliwek - zmieniłam minimalnie proporcje, dlatego zdecydowałam się umieścić podobny przepis.
To ciacho jest również pyszne - tak samo jak poprzednie i na prośbę rodziny musiałam je robić 2 razy pod rząd.
Mięciutka struktura przypomina smakowity biszkopt!
Spróbujcie sami, bo jest ono niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a ładna dekoracja sprawi, że może stać się istnym cudeńkiem.
 
(Patelnia o średnicy 24 cm)
3 jajka (średnie)
120g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 ml jogurtu naturalnego
60 ml oleju
230g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  6-7 śliwek typu węgierka
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do wysmarowania patelni
cukier puder do posypania

Śliwki, umyć, osuszyć i po usunięciu pestek - pokroić na mniejsze części.
Następnie owoce obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Jajka z cukrami zmiksować do puszystości.
(Powinny być bardzo dokładnie ubite i napowietrzone.)
Nadal mieszając - dodać jogurt, olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na końcu do ciasta delikatnie wmieszać uprzednio przygotowane śliwki.
Masę przełożyć na patelnię (z nieprzywierającym dnem) uprzednio rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną olejem.
Ciasto wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką.
(Jeśli w pokrywce jest otwór na parę - należy go zakleić.)
Całość gotować/piec (nie wiem jak to określić; do tzw. "suchego patyczka") na najmniejszym ogniu przez około 40 minut (*).
Następnie ciasto przełożyć na drugą stronę i "podpiec" kolejne 10 minut.
(Ciasto należy zsunąć na talerz i obrócone z powrotem umieścić na patelni.)
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować wg uznania.
 
(*) Czas ten może być dłuższy/krótszy nawet o 10 minut. Zależy to od kuchenki i gazu. Dlatego należy obserwować ciasto i dopilnować, aby za mocno nie zarumieniło się. W każdym bądź razie - wierzch ciasta powinien być lekko sprężysty.

http://www.cukieteria.pl/


http://www.cukieteria.pl/